Jak jednoduše vyčistit auto od zápachu?

Už vaše auto nevoní jako nové a každé ráno cestou do práce vás do nosu uhodí zápach? Dostal se k vám vůz po náruživém kuřákovi, vezli jste v autě silně aromatické jídlo, mokrého psa nebo vám zapáchá klimatizace z neznámých důvodů? Pojďte se podívat na to, jak se jednoduše a efektivně zbavit jakéhokoliv zápachu. 

Začněte úklidem interiéru

V případě odstraňování libovolného zápachu začněte důkladným úklidem interiéru, abyste se zbavili případných původců zápachu, kteří se můžou nacházet pod sedadlem, ve škvírách mezi sedadly nebo v kufru.  

Zápach se bohužel často drží v sedačkách, kobercích i dalším čalounění. Z auta vyjměte vše, co lze a interiér důkladně vyluxujte a otřete. Pokud máte v autě větší skvrny, využijte k tomu speciální prostředky k odstraňování skvrn na čalounění či kůži. Na odstranění zápachu se hodí i roztok s využitím běžného kuchyňského octa, který je mnohem šetrnější než běžně dostupné chemikálie a neriskujete poškození plastů, ani zamaštěnou palubní desku. Koberečky můžete vyčistit vysokotlakým čističem, či je zcela vyměnit. 

V sedačkách se často drží zápach, i když je povrchově vyčistíte. Můžete je zkusit posypat jedlou sodou, která neutralizuje zápach – nechte ji působit minimálně 24 hodin. Toto čistění ale není dokonalé, protože nepronikne hluboko do tkaniny. Daleko účinnější je ozónování, které vám odstraní zápach z každé škvíry auta a vyčistí i klimatizaci. Můžete se objednat na profesionální čistění, nebo si téměř za stejnou cenu pořídit malý přenosný generátor ozónu. 

Čistění klimatizace

Nejjednodušší a nejefektivnější způsob je ozónování. Ozon O3 funguje jako přírodní čistič, neutralizuje nežádoucí pachy, zápachy nebo prostě smrad pocházející z mnoha zdrojů, např.: kouř z cigaret, spáleniny, příprava jídel, čalounění, nábytek, ale i z domácích mazlíčků.

Ozon (O3) je jedním z nejsilnějších oxidačních a dezinfekčních činidel vůbec. Pro své silné účinky, kdy ničí bakterie, viry, plísně a zápachy je používaný zejména ve zdravotnictví, ale má i jiné využití. V článku se podíváme, jak provést dezinfekci auta a jeho klimatizace za pomoci ozonového generátoru.

Jak ozonem vyčistit auto od zápachu a alergenům?

Čištění auta začíná správným umístěním generátoru podle toho, jak chcete dezinfikovat. Vhodným místem je sedadlo spolujezdce. 

  • Pro důkladnou dezinfekci klimatizace umístěte generátor co nejblíže k jejímu sání.
  • Nastartujte auto a zapněte klimatizaci. 
  • Dalším krokem je nastavení času dezinfekce na časovači.
  • Doba se může různit podle toho, jak velmi je vaše klimatizace zanesena.
  • Na začátek je doporučeno začít s kratší dobou aplikace ozonu, například po dobu 15 minut.
  • Na začátku dezinfekce se všechen ozon bude spotřebovávat v systému klimatizace. Kdyby byl čistý, ozon by se z něho dostával zpátky do auta.
  • Po úvodním čištění na 15 minut sledujte, jak na tom vaše klimatizace je. Poté proces několikrát zopakujte, dokud nebude klimatizace čistá. 
  • Po zapnutí generátoru vždy zavřete všechna okna a dveře a opusťte vozidlo.
  • Po ukončení ozonizace je také vhodné nechat ještě pár minut vozidlo se zapnutou klimatizací, aby cirkuloval vzduch.
  • Poté otevřete všechny dveře a nechte auto trochu odvětrat.

Je ozonové čištění bezpečné?

Jak jsme viděli výše, čištění ozonem je 100% účinná a naprosto ekologická forma dezinfekce. Ozon je normální součástí zemské atmosféry a dýcháme ho všichni. Toxickým se stává až ve chvíli, kdy jeho koncentrace přesáhne určitou mez. Koncentrace ozonu se nejčastěji udává v jednotkách ppm (parts per million), tedy počtu částic na 1 milion.

V nedotčeném přírodním prostředí se tato koncentrace pohybuje okolo 0,015 ppm, což je i hranice, kdy ozon lze začít vnímat lidským čichem. V České republice se koncentrace ozonu ve vzduchu pohybuje v rozmezí 0,05 – 0,06 ppm. Ozon je tedy přirozenou součástí vzduchu a života, je ale potřebné vyhnout se jeho dýchání ve vysoké koncentraci v průběhu čištění.

Sdílet:

Komentáře

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Rubriky

    Sledujte nás

    Najdete nás na Facebooku a Instagramu, kde pravidelně přidáváme naši práci.

    ODEBÍREJTE NAŠE NOVINKY

    Děláme pravidelné akce pro naše zákazníky a informujeme vás o všech novinkách.
    Naše Studio
    Kontakt
    Sledujte nás
    © 2024 KITSUNE Detailing